
Jeg har et blandet forhold til konkurrencer. De kan både være irriterende, forstyrrende, sjove og oplysende. I perioder af året er de alle vegne på Facebook, f.eks. i foråret og op mod jul. Det er der selvfølgelig en grund til.
Min erfaring siger mig, at en konkurrence kan gavne din virksomhed, hvis du ellers bruger konkurrencen fornuftigt. Se den som et redskab til at skabe opmærksomhed om dit produkt, og gør dig nogle grundige overvejelser omkring, hvad du vil bruge den opmærksomhed til. Opmærksomhed vil du få i samme øjeblik, du skriver ordet “konkurrence” i dit opslag. Den del er egentligt til at håndtere. Der er dog nogle ting, du lige skal være opmærksom på:
- Hvad er det, du vil have ud af at lave konkurrencen?
- Hvem er det, du ønsker at nå med konkurrencen?
- Husk, at når du laver konkurrencer, har Facebook nogle regler, der skal overholdes
Hvad vil du opnå?
Det er oplagt, at du gør dig klart. Hvorfor vil jeg lave en konkurrence, og er det overhovedet tiden og præmiens værdi værd at gennemføre den? Hvis du ved, hvad du vil bruge en konkurrence til, kan du få rigtigt meget ud af det.
- Måske har du et bestemt produkt, som du tror på, men som af en eller anden grund ikke har fået den opmærksomhed, du synes, det burde. Udlov det i konkurrencen og benyt lejligheden til at fortælle om dets fremragende egenskaber.
- Det kan også være, at du synes, at din virksomhed generelt savner opmærksomhed. Find det, der gør din virksomhed særlig og gør det til omdrejningspunktet i din konkurrence. Prøv også at ramme den tone, der kendetegner din virksomhed. Udlov noget, som er karakteristisk for din virksomhed, og som du tror, vil få flest muligt til at deltage.
Hvem vil du ramme?
Måske du ønsker at ramme din sædvanlige målgruppe, og måske du endda har dem på din facebookside allerede, så du bare kan køre konkurrencen der og lade det brede sig. Alligevel giver det tit mere mening at søge udover den normale kundekreds. Det kan du gøre ved at kombinere din konkurrence med et boost eller en decideret annonce, hvor du får muligheden for f.eks. at målrette konkurrencen til folk, der bor på Sjælland, interesserer sig for design, eller hvad du nu vil have, der skal kendetegne din målgruppe.
Facebooks regler
Igennem tiden har Facebook lavet en del regler om konkurrencer på det sociale medie. De vigtigste kan du se her:
- Du må ikke forlange eller på nogen måder belønne at dine konkurrencedeltagere skal tagge sig selv eller vennerne eller dele konkurrencen på deres egen eller deres venners side.
- Du skal gøre det helt klart, at Facebook ikke er medarrangør af konkurrencen. Det kan du gøre ved at skrive en erklæring i slutningen af din konkurrence a la: “Denne konkurrence er ikke sponsoreret eller administreret af Facebook”
Derudover skal du naturligvis overholde de regler for markedsføring, der er gældende i det land, du bor i. Det er ikke sikkert, at de er sammenfaldende med Facebooks regler.
SÆRLIGT OM LIKES 15. juni 2018:
Som det er lige nu, er det f.eks. blevet forbudt i henhold til markedsføringsloven at opfordre til at like en side, når folk har liket et af dine opslag eller deltaget i en konkurrence og Facebook derefter foreslår dig, at du opfordrer dem. Så selvom det muligt og lovligt ifølge Facebook, er det altså ikke længere lovligt i dansk markedsføringslov.
Se forbrugerombudsmandens svar på om det er lovligt: Svar fra Forbrugerombudsmanden
Der har været været meget snak om, hvorvidt man må forlange, at folk liker et opslag eller en side for at deltage. Som det er nu, må du bede dem like et opslag og en side. Mange vil dog mene, at det er farligt at kræve at folk liker sider, da du på den måde risikerer at få en masse passive følgere, som egentligt ikke er interesserede i dit produkt.
Selvfølgelig kan du få forøget din følgerskare ved at gøre det; men overvej, hvem det er, du forsøger at ramme med konkurrencen, og om det i virkeligheden er nogle, du tror, du vil få noget ud af som følgere bagefter.
Vær opmærksom på at du ikke kan slette følgere. Når først de er på din side, hænger du på dem, indtil de selv vælger at forsvinde igen.
Læs de oprindelige kilder og lovtekster:
Hvis du ønsker at læse konkurrencereglerne, som Facebook selv formulerer dem, kan du finde dem her:
Hvis du ønsker at se de nordiske forbrugerombudsmænds standpunkt om sociale medier, så ligger det her:
Leave A Comment